SOTSIDE KANDIDAAT KAJAR LEMBER KAVATSEB KOALITSIOONIS OLLA TÕELINE PIND TAGUMIKUS

Omast kogemusest. Pikki aastaid kohtuuksi kulutanud endine Tartu abilinnapea ja ettevõtja näeb vajadust vähendada riiklikku bürokraatiat ning soov on tuua tagasi kohtueelse menetluse uurimistähtajad.
Aastaid kohtuuksi kulutanud ettevõtja Kajar Lember (46) naaseb suurde poliitikasse. Enesekindlusest tal puudu ei tule, ta peab sotside nimekirja Jõgeva- ja Tartumaal kõige tugevamaks ning arvab, et sealt võiks riigikokku pääseda lisaks temale veel üks kandidaat.

Kas otsus riigikogu valimistel kandideerida sai kindlaks siis, kui 14. detsembril Tartu maakohtus saabus teie süüasjas õigeksmõistev otsus?

Mingid võbelused valimiste osas olid varem ka, aga tõsisemaks läksid need jutud pärast maakohtu õigeksmõistvat otsust. Erakonnale andsin lõpliku jah-sõna aga alles 29. detsembril, kui sain teada, et prokuratuur kaebab õigeksmõistva otsuse edasi.

Kas te siis oleks kandideerinud, kui maakohus oleks teid süüdi mõistnud?

Pigem arvan, et ei. See ei oleks erakonnale kasuks tulnud. Ma ei ole ka praegu veel erakonna liige ega astu ka liikmeks enne, kui see kaasus viimaks lõpliku lahenduseni jõuab.

Kas teil oli kosilasi lisaks sotsidele veel?

Tuleb möönda, et oli vestlusi.

Miks siis jälle sotsid?
Tõsi, mulle on vihjatud, et kui ma oleks mõne protestlikuma erakonna esinumber, oleks lootust saada valimistel tugevam tulemus kui sotsidega. Ma ei ole kunagi teinud otsust selle põhjal, et äkki oleksin kuskil teises erakonnas populaarsem. Ma jagan sotsiaaldemokraatlikke väärtusi ses osas, et praegu on sotsid minu hinnangul ainus erakond, kes seisab võrdselt nii maa- kui ka linnainimese heaolu eest. Regionaalteemadega on ehk tegeletud vähem, kui ma tahaks, aga need teemad tuleb tuua tagasi.

Kas viidatud protestlikum erakond on EKRE? EKRE on öelnud, et teatud riigiametite juhid tuleks välja vahetada. Kas teil oleks ka selline soov?

Lugenud läbi kõikide erakondade programmid, julgen arvata, et kõikidesse programmidesse on sisse kirjutatud kerge õigussüsteemi remont.
Minu näpuviibutus ei ole suunatud kohtusüsteemile üldiselt, vaid kohtueelsele uurimisele ja menetlusprotsessile. On aeg tuua tagasi kohtueelse menetluse uurimistähtajad. On ebareaalne, et mingite pseudoteemadega tegeletakse aastaid ja tulemust ikka ei ole.
Toimingupiirangu paragrahv on segaselt koostatud, sel on lõputuid tõlgendamisvõimalusi. Mul on hea meel, et paljud poliitikud on sellest aru saanud ning ka õiguskantslerit tuleb selle eest tunnustada, et ta on selle teema kolm korda riigikogu saali viinud.

Üleriigilises sotside nimekirjas olete eelviimane. See jällegi paistab olevat märk ülimast enesekindlusest.

Sotsiaaldemokraatidel on selline loogika, et reeglina ringkondade esinumbreid üldnimekirjas esikümnesse ei panda. Palusin endale üldnimekirjas tegelikult 125. ehk nimekirja viimast kohta, aga seda palus ka Eiki Nestor. Jäime selle juurde, et erakonna grand old man sai viimase koha omale.

Sellisel puhul peate siiski arvestama, et ringkonnamandaati ei tule ja riigikogu koht jääb saamata.

Noh, teoorias on see alati võimalik, olen valmis sellega riskima. Aga kui ma vaatan sotside nimekirja, siis on ka täiesti võimalik, et riigikokku pääseb Jõgeva- ja Tartumaalt lausa kaks sotsiaaldemokraati. Meie ringkonna teine number, Priit Lomp, on üldnimekirjas seitsmes. Aga tulemus selgub ikkagi 5. märtsi õhtul.
Olete parteipoliitikast eemal olnud pea seitse aastat. Kuidas poliitmaastik kõrvaltvaatajale paistab?

Pilt on läinud kirjumaks ja konkurents tihedamaks. Poliitskaala vasakpoolsus- parempoolsus on oma aja ära elanud. Selle definitsiooni järgi on praegu erakondi liigitada ülimalt keeruline. Reformierakondlased on vahepeal suuremad sotsid kui sotsid ise. Aga kriiside puhul ongi see loogiline, et peame oma ettevõtjate eest seisma ja oma inimeste eest hoolitsema.

Millised probleemid vajavad lahendamist?

Meie üks suuri muresid on see, et elamuarenduses ja tootmishoonete ehitamisel on turutõrge ehk uute hoonete Tallinnasse ja Tartusse rajamine tasub end ära, aga väiksemad keskused jäävad tagaplaanile.
Tartu külje alla luuakse uusi elamuid ja tööstushooneid, aga 30 kilomeetri kaugusele Tabiverre enam ei ole soovi investeerida. Teine näide on maakonna keskus Jõgeva, kus on juba uusi tööstuskomplekse, kuid töötajad soovivad ka endale uut elamist, ei taheta enam vanas paneelmajas elada. Ka maapiirkondadesse moodsate tööstushoonete rajamisel on tarvis riigi tuge.
Tervishoiusüsteemis läheb olukord aja edenedes järjest hullemaks, kui sinna ei panustata lisaraha. Ravi kättesaadavus väheneb, teada on, et massiliselt on puudu õdesid.

Kuidas riik saab aidata?
Võtmeküsimus on regionaalpoliitika. Euroopa raha peab kasutama sel viisil, et ettevõtjatel oleks huvi investeerida väljapoole tõmbekeskusi.
Tervishoiust rääkides on selge, et sinna tuleb suunata raha. Kui vaadata mujal Euroopas tervishoiule suunatud raha SKPst, siis näha on, et selles vaates panustab Eesti tervishoidu alla Euroopa keskmise. Viimane kord tekkis tervishoius väike leevenemine siis, kui Jevgeni Ossinovski eestvedamisel suunati töötavate pensionäride ravikindlustusraha tervisekassa eelarvesse. Nüüd on vaja mõelda järgmine lahendus, et see sektor hädast välja aidata.

Sotsidele heidetakse ette, et olete Reformierakonna sabarakk, et te ei otsusta midagi.

Olen välja öelnud, et ka koalitsioonipartnerina kavatsen olla tõeline pind tagumikus ning mul ei ole plaanis lihtsalt kaasa lohiseda. Bürokraatia vähendamine ei ole enam sõnakõlks. On punkte, millega peab tegelema hakkama, osalt tuleb hakata seadusi vähendama.
Ka ametniku vastutusest ei saa üle ega ümber. Meil on näiteid, kus riigi loodud asutused, mille roll on arendada ettevõtluskeskkonda, töötavad ettevõtetele vastu, keskendudes suures osas vaid bürokraatlike vigade otsimisele. See ei ole normaalne.

Millised erakonnad pääsevad riigikokku?

Senistele erakondadele lisandub riigikogus Eesti 200.

Kellest koosneks ideaalne valitsus?

Usun, et kohe peale valimisi 51-52-kohalist koalitsiooni ei tehta, Reformierakond, sotsid ja Eesti 200 peaks andma kokku 55 kohta.
Küsimus on jälle Isamaas, et mis kohad nad endale sel korral kätte mängivad. Aga kui tavapäraselt ollakse harjutud sellega, et Isamaa teeb reitingust parema tulemuse, siis minu kõhutunne ütleb, et sel korral teevad sotsid reitingust parema tulemuse ning Eesti 200 ja Isamaa jäävad reitingutele alla.

Allikas: Tartu Postimees

Comments
Share
Kajar