Turumajanduse eestkõneleja või kärbsetapja?

Ehk tegemist ju tegelikkuses igivana küsimusega :”Mis on ühist kärbsel ja poliitikul?” Jah, me teame, et vastuseks on see, et neid mõlemaid tapetakse ajalehega!

Tänapäeval oleme jõudnud niikaugele, et teise tapmiseks isegi ei pea enam ajalehte kirjutama. Piisab ühest heast pealkirjast veebimaailmas ja torm tõuseb.  Ma olen suuresti hoidnud poliitikast eemale aga vahest ei saa. Mulle ei meeldi, kui kellelegi liiga tehakse ja praegu “tapetakse” sotside juhti suvalise sõnumi külge riputamisega, mida ta ju tegelikkuses öelnud pole, kuid tundub, et see polegi oluline. Tõlgendada saab igasuguseid asju ja see sõltub vaid soovist ja vaatenurgast.

Kui teksti lugeda, siis sellist asja nagu pealkirjas, ei öelda tõesti kuskil. Lihtsalt ta möönab oma vastustes, et kõik meil on reguleeritud ja see kõik on süvenenud kriiside ajal, ning paraku on raske vaielda, sest nii ju ongi. Nagu ütles ka üks varasematest Eesti presidentidest, et kui keegi väidab, et kõik põhineb ja saab põhineda turul ja selle isereguleerimise võimes, siis miks me ei käitu oma sõnade järgi ?

Selle meediamulli tekitas ERR või õigemini seal töötav ajakirjanik ise, mis on asutusena kõige ehedam näide reguleeritud majandusest, sest me tahame sõltumatut televisiooni ja infokanalit. Ja seetõttu ei ole ka erakanalid tegelikkuses päris sõltumatul turul tegutsemas, kuna mõju on oluliselt laiem. Kas me tahame väita, et turumajandusega on midagi halvasti ?

Ehk pigem ei olegi küsimus, kuhu riik peab ja kuhu tohib sekkuda, vaid pigem on küsimus, millist riiki me tahame ja siis selles suunas tegutsema. Kogu regionaalpoliitika ei allu suuresti turumajanduslikele loogikatele. Üks kunagine linnapea ning minister arvas, et kõik võiks kolida Tallinna ja selle lähedale – oleks odavam riiki pidada ja teenuseid pakkuda.

Kah tore mõte, aga pigem lõhnab reaalsuses pikemate varruakatega särgi järgi. Täna on käimas suur meede Ida- Viru arenguks, mis ju puhas riigi tegevus, et ületada turutõrget. Ehk turupõhiselt ei tekiks sinnakanti loodetud mahus uusi töökohti ega parane elamufond. Tänu riigi sekkumisele võib sealne jäämägi liikuma hakata. Uued elektriliinid ei teki ka Lõuna Eestisse või saartele kuidagi turupõhiselt . Ehk sellistes kohtades, kus turg ei toimi, ongi vaja riigi sekkumist ja näiteks epideemia ajal ootasid kõik tuge, siis oli väga riiki vaja.

Ehk kui tahame, et ettevõtlus toimiks ka väljaspool tõmbekeskusi ongi vaja seda sinna suunata ehk anda ettevõtjatele võimalus sinna investeerida ja seda vaatamata sellele, et turupõhiselt see tihti ei toimi. See ongi igasuguste toetuste ja laenugarantiide mõte. Kui keegi väidab, et meie ettevõtlust kõige rohkem mõjutav energiaturg toimib vabadel turutingimustel, siis ikka päris nii ju pole. Ja sellest tegelikult ka sotside esimees  kõneles, kuid pealkiri sisuliselt tootis uudist, et Läänemets on lolliks läinud ja tahab Eesti viia tagasi plaanimajandusse ning turumajandusega on siinmail lõpp.

Ja sõnumitooja on taas risti löödud ja eks see on pisut kurbki, et niimoodi saab lahmida ja tegelikult ka suunata reaalselt poliitikat, sest otsest keeldu ju pole. Vaba turumajandus toimib siiski ja see ongi tore ning normaalne. Aga pisut rohkem süvenemist ja eetikat võiks olla.

Aga kokkuvõtvalt on see ehe stiilinäide, et kui kärbse pinin ikka närvidele käib, siis ühe lehe või pealkirja, millega lajatada, me ikka leiame…

 

Comments
Share
Kajar